Veri Yedekleme Hataları
Veri Yedekleme Hatalarını Önlemek için Ne Yapmalısınız?
Birçok kişi, hayatı boyunca en az bir kere de olsa veri kaybı yaşayacak. Bu gerçeği bilmeniz, verilerinizi yedeklendiğinize emin olmanızdan daha da önemlidir. Eğer doğru yedekleme yaparsanız, verilerinizi kurtarmaya ihtiyaç duymazsınız.
Bu makalede, aşağıda belirttiğimiz bazı soruları tartışarak veri yedeklemenin önemini anlatmaya çalıştık:
- Yedekler neden gerekli?
- Veri kaybının ana nedenleri
- 3-2-1 yedekleme kuralı ve veri kaybını önlemeye nasıl yardımcı olur?
- Yedeklemenin başarısız olmasının en yaygın nedenleri nelerdir?
- Yedeklemelerin başarısız olması nasıl önlenir?
Yedekler Neden Gerekli?
Her insan için veri kaybının farklı sonuçları olabilir. Kaybolan verinin önemi, kişi üzerindeki değerinin ne olduğuna bağlıdır. İnternet üzerinden kolayca indirilebilecek birkaç müzik veya video dosyasını kaybetmek, bazı insanlar için dünyanın sonu olmayabilir. Diğer yandan, tek kızınızın düğününün veya yıllarca çalıştığınız doktora tezinizin bir kopyasını kaybetmek, kimsenin istemeyeceği bir veri kaybıdır.
Aynısı şirketler için de geçerlidir. Bir şirket, yeniden oluşturulabilecek veya kolayca geri kazanılabilecek verileri kaybederse, veri kaybı bir sorun gibi görünmeyebilir. Ancak, kritik iş dosyaları kaybolduğunda ve hızlı bir şekilde yeniden elde edilemediğinde, bu, olası para cezaları ve kanuni yaptırımlar da dahil olmak üzere şirketler için ciddi sorunlara neden olabilir.
Bu nedenle, hem bireysel hem de şirket verilerinin yedeklendiğinden emin olmak esastır. Ancak, yapılan yedeklemeler bile maalesef başarısız olabiliyor…
Tekniknokta Veri Kurtarma tarafından bu yılın başlarında yapılan bir ankette, ankete katılanların % 33’ü (mevcut ve eski veri kurtarma müşterileri) 2018 yılında verilerini hiç yedeklememiştir. Ancak, ankete katılanların çoğunluğu verilerini yedeklemiş olsa da yalnızca % 43’ü yedeklemedeki verilerin % 75-100’ünü ihtiyaç duyulduğunda geri kazanabildi. Bu durum, kullanıcıların çoğunluğunun, verilerinin yalnızca % 75’ini, yaptıkları yedeklemeden geri alabildikleri anlamına geliyordu.
Veri kaybının yaygın nedenleri nelerdir?
Silinmiş veya biçimlendirilmiş veriler: Birçok kullanıcı verilerini yanlışlıkla depolama cihazlarından siler. Fazla tıklama yaparsanız verileriniz silinebilir!
Bilgisayar virüsleri, kötü amaçlı yazılımlar ve fidye yazılımları: Son yıllarda bu tip yazılımlar, her bilgisayar kullanıcısı için ciddi bir tehdit haline geldi. Bilgisayar sisteminiz güvenli bir şekilde korunmuyorsa veya virus içeren bir web sitesini ziyaret ederseniz, verilerinize virüs bulaşabilir, bozulabilir veya daha da kötüsü şifrelenebilir.
Basitçe belirtmek gerekirse: Artık verilerinize erişemezsiniz!
Bozuk dosyalar: Dosyalarınız çeşitli nedenlerden dolayı bozulabilir: yazılım arızası, mantıksal hatalar, elektrik arızaları v.s.
Donanım arızaları: Donanım sorunları nedeniyle veri kaybı oldukça kolay olabilir. Örneğin, Hard disk dahili plakları dakikada 5000 devirden daha fazla hızda döner. Bu nedenle oldukça hassas cihazlardır. Dış kasanın aldığı küçük bir darbe sonucu bile arızalanabilir. Ek olarak, HDD’ler ve SSD’ler limitli bir ömüre sahiptir. Birkaç yıllık kullanımdan sonra bozulmaları muhtemeldir. HDD’nizden farklı bir ses geliyorsa, HDD’yi kesinlikle değiştirmenin zamanı geldi demektir. İçerisinde yer alan önemli verilerinizi güvenli bir yere aktarın.
Saldırıya uğraması: Bilgisayarınız veya sisteminiz saldırı altındaysa, dosyalarınızın en azından bir kısmının veya çoğunun şifrelenmiş, değiştirilmiş veya imha edilmiş olması muhtemeldir. Uygun bir güvenlik duvarı olmadan internette gezinmek veya anti-virüs yazılımı çok risklidir ve daha çok veri kaybına neden olabilir.
3-2-1 yedekleme kuralı
Veri kaybını önlemek için, 3-2-1 yedekleme kuralı uygulanmalıdır. Bu kural basitçe, kullanıcının – ister kişisel ister firma olsun – önemli verilerini 3 farklı yerde saklaması gerektiğini belirtir.
Orijinal veri depolamaya (bilgisayarınız, NAS, sunucu veya depolama) ek olarak iki farklı yerde yedekleme yapmanız gerekir. Bu ikisinin de farklı teknolojilerde olması gerekir; Biri cd olabilir, diğeri ise Bulut.
Yedeklemelerin başarısız olmasının en yaygın nedenleri
Yedekleme yazılımı işe yaramadı
Depolama aygıtında yedekleme için yeterli alan yoktu
Yedekleme profili tüm cihazı, veri yapısını, tüm klasörleri vb. kapsamıyordu
Harici cihaz, yalnızca zaman zaman bilgisayara, sunucuya veya depoya bağlıydı ve yedekleme otomatik olarak değil elle oluşturuldu
Yedekleme oluşturulduğunda bilgisayar veya depolama aygıtı açılmadı
Yedekleme oluşturulmadan önce dosyalar kaybedildi
Yedeklemeler başarısızlığa karşı nasıl korunur?
Tekniknokta Veri Kurtarma uzmanları, müşterilerinde, yedekleme sorunlarından dolayı oldukça fazla veri kaybı ve veri kurtarma vakası görmüştür. Bu nedenle herkesi, aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeleri konusunda uyarırlar:
- Bir yedekleme çözümüne yatırım yapın ve bir yedekleme planı oluşturmak için zaman ayırın
- İhtiyaçlarınıza en uygun yedekleme aralığına karar verin. (Aralık ne kadar uzun olursa veriler yeterince güncel olmayabilir.)
- Yedeklerin belirlenen programa göre düzenli çalıştığından emin olun.
- Hata raporları veya başarısız bir yedekleme için yedekleme raporlarını kontrol edin
- Donanımı, yedekleme yazılımını ve yedeklemelerinizi düzenli olarak test ve kontrol edin
Sayfa İçeriği