Kendin Yap Veri Kurtarma- Bu yöntemlere güvenebilir miyiz?
Veriler, teknolojik olarak gelişmiş ve hızlı gelişen zamanımızın temel bileşenidir. Verileri kaydetmek için, SSD’ler, HDD’ler ve Hibrit Sürücüler ilk başta tercih edilenlerdir. Bu sürücüler gün geçtikçe kapasitelerini ve hızlarını artırmak için sürekli gelişiyorlar.
Sürücüler veri depolanmasına yardımcı olmasına rağmen, karmaşık yapıları aynı zamanda bir güvenlik açığına da neden olmaktadır: Veri kaybı. Verilerin geri kazanımını sağlayabilmek için Veri kurtarma işlemi de önemli bir ihtiyaç haline geliyor.
Neyse ki, her türlü problem için Veri kurtarma ihtiyaçlarını karşılayabilecek özel bir pazarımız var. Bu piyasa, oluşan bu tip problemleri çözmek için birçok teknolojik cihaz/yazılım kullanır. Ancak, kişisel bilgilerin önemi güven problemini de beraberinde getiriyor. Çoğu kişi bu nedenle kendi yöntemleri ile sorunu çözmeye çalışıyor.
Peki DIY(kendin yap ) veri kurtarma yöntemleri işe yarıyor mu? Verimli bir kurtarma sağlanabilir mi? Süreçte veriler tehlikeye girer mi, tamamen güvenli midir?
Siz de böyle bir ikilem içindeyseniz ve yukarıda belirtilen tüm soruların cevaplarını dört gözle bekliyorsanız, işte yanıtlar! Kullanıcılar tarafından yaygın olarak yapılan yanlışları inceleyelim.
Veri Kurtarma için Kullanıcıların DIY Davranışı
Bireylerin Kayıp, Silinmiş veya Erişilemez verilerini kurtarmak için kullandıkları yöntemlere bir göz atalım:
Yöntem: CHKDSK’nın Bilinçsiz Kullanımı:
En çok karşılaştığımız DIY yaklaşımı! Sabit sürücünün arızalı olduğunu görüyoruz ve sebebini anlamadan, hemen bir CHKDSK kullanıyoruz.
Chkdsk diğer adıyla Check Disk sorunlu dosyaların ve disk bölümlerinin onarılmasından sorumludur. Chkdsk düzeltmeleri yalnızca diskin kullanılmadığı zaman dilimlerinde yapabilir.
Check Disk yardımcısı, bilgisayarınızın diskinde meydana gelen volume kaynaklı sorunlar ve bad sector hatalarının giderilmesine yardımcı olur. Sisteminizin daha sorunsuz çalışmasını sağlayabilirler ancak diskinizin bozulması durumunda bir faydası olmayacaktır.
Bu, geri kazanılması mümkün olmayan verilerin imhası ile sonuçlanır.
Yöntem: Buzdolabı
Sabit diskten tıklama veya taşlama sesi geldiğinde, sabit sürücü dönmediğinde ve sıcak hava çıkışı , birçok kişi tarafından kullanılan, internetten öğrenilen akıllı kurtarma yaklaşımı: Sabit sürücü dondurucuda saklanır ve donduğunda, sürücü bilgisayara takılır veriler kurtarılır. Aslında bu yöntem, verileri kurtarma yerine, suyu sıkıştırarak ve disk plaklarını dondurarak sabit sürücünün çökmesi ile sonuçlanır.
Yöntem: Kendi Kendine Mühendislik
Birçoğumuz, teknik açıdan durumu kendi başımıza çözmeye çalışıyoruz. Bunun için sürücüleri açma girişiminde bulunuyoruz. Bazen, etiketlerin altındaki vidaları unutuyoruz, zorluyoruz. Daha da kötüsü, açmadan önce üst tabaka için bir tornavida kullanıyoruz, bu da plakaların çizilmesine ve kırılmasına neden oluyor. Sonuç olarak, veri kurtarma yerine, fiziksel hasar meydana geliyor.
Yöntem: Teknoloji gurusu arkadaşlar
Hepimizin, kendisini “Teknoloji Gurusu” olarak gören en az bir arkadaşı vardır. Sorunumuzu onlarla paylaştığımızda, veri kurtarma uzmanı olarak hareket ederler ve sürücüyü kontrol etmek ve temiz oda (clean-room) olmayan bir ortamda verilerinizi kurtarmak için saf girişimlerde bulunurlar. Bu girişimin, sizin lehinize olmasını beklerken, artık verilerinize de ulaşmanızı imkansız hale getirir.
Yöntem: Eski Çözümler Yeni Sorunlar
Sorunu çözmek için yılların eski yaklaşımına güveniyoruz. Eskiden sorunu çözmek için başka bir diskten alınan devre kartı değiştirilirdi. Ancak, mevcut sistemlerde özel panolar olduğu için bu yöntemin çalışması mümkün değil. Siz devre kartını sökerken disk üzerinde ekstra bir hasara sebep olabilirsiniz.
Yöntem: Fiziksel Müdahaleler
İnternette ilginç bir konu var: Eski plakayı yeni bir disk plakası ile değiştirirseniz, verileri kurtarabilirsiniz. Çoğu kişi, bu yöntemin sonuçlarını anlayamadan sayısız uygulama yapar.
Yöntem: Pirinç
İnternet sayesinde neredeyse her konuda bir çok bilgi sahibi olabiliyoruz. Ancak doğru bilgiye ulaşmak her zaman mümkün olmuyor. Yukarıda belirtilen kendin yap yöntemleri haricinde, işe yarayacağını farzederek bunlar gibi bir çok yöntem deneriz. Denemenin nasıl bir zararı olabilir ki! Bu tür bir yaklaşıma bir örnek; telefonun kuruması için pirinç içinde bekletmek. Bu yöntemin sonucu da pek iç açıcı değil…
Doğru Asistan: Veri Kurtarma Hizmeti
Genel olarak belirtirsek, Profesyonel Kurtarma yukarıdaki yaklaşımların her ikisi de uygulanabilir çözümlerdir. Bir karşılaştırma yaparsak, data kurtarma hizmeti almanın zorunluluğunu belirtebiliriz. Hem Mantıksal hem de Fiziksel Hata senaryolarını bir arada bulundurması sebep olarak gösterilebilir.
Hangi Veri Kurtarma Hizmet Sağlayıcısına Güvenmeliyiz?
Veri Kurtarma pazarında birçok Servis Sağlayıcı var ve bunları rastgele seçmemek gerekiyor. Bu nedenle, analize dayalı, denenmiş, test edilmiş ve onaylanmış bir çözüm, Verilerinizin Güvenliği ve Gizliliğini sağlayan Tekniknokta Veri Kurtarma Hizmeti güvenilir bir tercih olarak sunabiliriz.
Sonuç
Veriler, dijital olarak gelişen çevrenin ruhudur. Bu nedenle, Bakım, Güvenlik ve Gizlilik en yüksek önceliktir. Birçok kullanıcı internette gezinerek veya arkadaşlarından tavsiye alarak çeşitli DIY yaklaşımlarını kullanır. Ancak, herhangi bir teknik bilgi olmadan bunları denemek, verileri riske sokabilir veya geri dönüşümü olmayan veri kayıplarına neden olabilir.
Profesyonel veri kurtarma hizmetleri yaklaşımını öneririz. Yapmanız gereken tek şey telefon veya e-posta ile Tekniknokta Veri Kurtarma’ya ulaşmak. Ayrıca teklif talep formunu doldurabilirsiniz ve uzmanımız kısa süre içinde size bilgi verecektir!