NAS Veri Kurtarma Nasıl Yapılır?
NAS Veri Kurtarma, ağ bağlantılı depolama, İngilizce adıyla Network Attached Storage yani kısaca NAS, verilerin depolanmasını sağlayan dosya tabanlı bir sistemdir. Ancak, tüm depolama cihazlarında olduğu gibi, veri kaybı yaşamanız Nas sistemlerinde de mümkündür. Veri kayıplarının bir çok nedeni olabilir. Bu yazımızda veri kaybı nedenleri, yanlış müdahaleler ve veri kaybı riskini en aza indirebilmek için alabileceğiniz önlemler konusuna değineceğiz.
NAS Veri Kaybının Nedenleri
İnsan hatası: insan hatası yaygın bir veri kaybı nedenidir. Veri kaybı genellikle yeniden biçimlendirme, yeniden yükleme veya yetkilendirme hataları sonucunda oluşur.
Elektrik problemleri: NAS ağ belleğinde elektrik kesintisi, voltaj dalgalanmaları veya aşırı gerilim nedeniyle yazılımsal yada donanımsal sorunlar oluşabilir. Voltaj dalgalanmaları, senkronize olamayan disklerin RAID ile yeniden bütünleşmesini engelleyebileceğinden cihazınız savunmasız kalabilir. Elektrik kesintilerinde UPS eşik seviyesi olmadan NAS’a gelen gücün birden kesilmesi, veri kaybına ve verilerin bozulmasına neden olabilir.
Ortam ısısı: Sistemin bulunduğu ortamın aşırı sıcak ya da soğuk olması sürücü arızasına neden olabilir. Kabul edilebilir ısı değerleri, sabit diskin markasına ve modeline bağlı olarak değişebilir.
Arızalı NAS denetleyicileri: Hatalı yeniden düzenleme veya yeniden oluşturma sonucu, arızalı denetleyiciler veri kaybına neden olabilir. Bellek yapılandırmasının üzerine yazma yaşanıyorsa, ürün yazılımı veya işletim sistemi hataları oluşabilir.
Mekanik arızalar: RAID sistemleri, sabit sürücü arızalarını minimize edecek bir tasarıma sahiptir. Bir sürücünün arızalanması durumunda, kalan sürücülerin hatayı telafi etmesi gerekir, bu da tüm disklerde arızaya yol açabilir.
Doğal afetler: Yangın, sel gibi doğal afetler NAS sisteminizin çökmesine neden olabilir. Bu durumda, sistemi yeniden oluşturmak için sabit sürücüleri ve nas cihazını iyice temizleme ve dekontamine etme için özel bilgi gerekir. Temizleme sonrasında yapılacak mantıksal bir yeniden oluşturma, verileri geri yükleyebilir. Tekniknokta gibi profesyonel veri kurtarma hizmeti sağlayıcıları, çok kirli ortamları iyice temizlemek ve başarıyla verileri geri yüklemek için teknik uzmanlığa sahiptir.
Yukarıdaki örnekler, NAS sisteminde dahi veri kaybının meydana gelebileceği birçok sebep olduğunu göstermektedir.
Aşağıdaki önerilerimizi uygulayarak veri güvenliğini artırabilirsiniz.
Veri Kaybı Riskini En Aza İndirme
Erişim izinlerini denetleme: Ağı kullanan kişi sayısı fazla ise, hangi verilere kimlerin erişebileceği açıkça belirtilmelidir. Verilerin yanlışlıkla silinmesi, bir kullanıcının başka bir kişinin bu veriye ihtiyacı olduğunu bilmemesi sonucu olur.
Otomatik yedeklemeler oluşturun: NAS sistemleri birçok avantaj sunar, ancak %100 bir veri güvenliği imkanı sunmaz. Bu nedenle, tüm önemli verilerin periyodik olarak yedeklenmesi önerilir. Yedekleme işlemi farklı bir ortamda yapılırsa daha güvenlidir. Veriler, harici bir yerde saklandığında mutlaka şifrelenmelidir.
Doğru kurulum: NAS sistemi genellikle RAID yapılandırmasıyla kurulur. Bu da şirketler için gerekli olan ek güvenlik imkanı sağlar. Fakat, RAID-0 veri güvenliği sağlamaz! RAID-0 veri erişimi daha hızlı olur ama veri güvenliğini artırmaz. RAID-5 en iyi seçimdir, ancak yine de harici bir yedekleme yapılması en güvenli yoldur.
Tedbirli olmak iyidir, kontrol daha iyidir: Yedekleme her zaman işlevsel olarak test edilmelidir. Eksik veya erişim sağlayamadığınız bir yedekleme işinizi görmez. Aynı zamanda, genişletilmiş NAS çözümleri de son kurulumdan önce deneyimli personel tarafından test edilmelidir. Yanlış kurulum arıza oluşumuna ve dolayısıyla veri kaybına yol açabilir.
Doğru belgeler: Her yönetici kullanılan NAS sistemini belgelemelidir. Önemli ve sıklıkla unutulan ayrıntılar BIOS sürümü, kontrolör sürümü ve kullanılan dosya sistemleridir. Kesin dokümantasyon, ihtiyaç duyulduğunda veri kurtarmayı kolaylaştırır ve ayrıca uyumda önemli bir rol oynar.
Doğru yatırım: Sistem sabit disklerini satın alırken kaliteye dikkat etmelisiniz. En uygun sürücüler, 7/24 sürekli çalışma, hızlı erişim süreleri ve büyük önbellek için onaylanmış sürücülerdir. Farklı üretim gruplarından sabit diskler satın almak en iyisidir. Bu şekilde bir yaklaşımla, üretimle ilgili hatalar veya arızalarla karşılaşmanız azaltılabilir. Bir zincirleme reaksiyonda, sabit sürücülerin kısa sürede arızalanma riski her zaman vardır.
Standart veya özelleştirilmiş? Microsoft dosya sistemleri veya Linux ext3 veya XFS ile standartlaştırılmış sürücüler kullanılması önerilir. Alternatif olarak, çok az veya çoğunlukla belgelenmemiş dosya sistemlerine sahip tescilli formatlar, acil durumlarda veri kurtarmayı daha fazla zaman harcamanıza ve yüksek maliyetli hale getirir.
Hazırlıklı ve sakin olun: Acil bir durum karşısında, bir veri kurtarma servis sağlayıcısı ile temasa geçilmelidir. Bu, gerekli kurtarma önlemlerinin hızlı bir şekilde başlatılmasını sağlar. Ve sizi ilk panik durumunda yapabileceğiniz olası hatalardan korur. Verileri kendi imkanlarınızla kurtarmaya çalışmamalısınız. Bu durum profesyonel veri kurtarma uzmanları için bile verilerin kurtarılamaz hale gelmesine neden olabilir.
Her türlü durumda Tekniknokta uzmanlarına danışabileceğinizi unutmayın…