Mac ve Linux Fidye Yazılımlara Karşı Güvende mi?, 2016, fidye yazılımı yılıydı. Bu kötü amaçlı yazılımın 146 yeni türü keşfedildi. Siber suçlularının, sadece 2016 yılında, dünya çapında yaklaşık bir milyar dolar kayba yol açtığı tahmin ediliyor.
Yakın zamana kadar, Windows kullanıcıları fidye yazılımı saldırılarının ana hedefiydi. Şimdi bilgisayar korsanları, Mac ve Linux kullanıcılarını da hedef alıyor. Yakın zamanda, Android veya iOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlar ve tabletler de hedef haline gelecek.
Nedeni çok basit; Apple ve Linux tabanlı bilgisayar sahiplerinin oranının gün geçtikçe artması ve günümüzde akıllı telefon sahibi olmayan kimsenin kalmamasıdır.
Bir Mac veya Linux kullanıcısıysanız genellikle kendinizi daha güvende hissedersiniz. Windows kullanıcıları her zaman yüksek oranda virüs, worm veya Truva atı vs. gibi tehlikeli yazılımlara yakalanma riskiyle karşı karşıya kalırken, Apple veya UNIX sistemleri (akıllı telefonlar dahil) kötü amaçlı yazılımlar karşısında düşük bir tehdit seviyesindedir.
Mac hala Windows’tan daha güvenli
Windows kullanıcıları, Mac kullanıcılarından çok daha fazla savunmasız durumdadır. Fidye yazılımının Mac’te yayılması için, kullanıcının manuel olarak müdahale etmesi gereklidir. Saldırganlar kötü amaçlı yazılımlarını yaymanın daha etkili bir yolunu buldukları zaman, macOS en az Windows kadar savunmasız olabilir.
Kötü amaçlı yazılım olan ‘Patcher’ popüler yazılımları kırmak için bir uygulama olarak kullanılsa da, programın kendi içinde sorunları vardır. Saldırgan verilerinizi şifreledikten sonra, fidye talebinde bulunabilmek için, bilgisayarınızla iletişim kurmak zorundadır. Genellikle, saldırgan iletişim kurabilmek için alması gereken kodu çoğu zaman unutur. Bu durumda, fidye ödemek isteseniz bile saldırgana ulaşamadığınız için verilerinizi geri alma şansınız kalmamaktadır.
Hiçbir durumda fidye ödemeniz asla tavsiye etmiyoruz!!!
Mac ve Linux Fidye Yazılımlara Karşı Güvende mi?
2016 yılında 7.000 Mac’e saldıran “KeRanger” Apple’ın hızlı bir müdahalesi ile virüsün yayılmasının daha da kötüleşmesini engelledi. Yine bu şekilde kötü amaçlı yazılımlardan biri başarılı olduğunda, Apple’ın daha hızlı müdahale edebileceğini bu örnekte görüyoruz.
Bu nedenle, yedeklerinizin internete veya ağa bağlı olmayan bir depolama ortamında saklanması önemlidir. Ana bilgisayarınızda bir şeyler ters giderse verilerinize bu şekilde kolayca erişebilirsiniz.
Siber suçlular Linux makinelerine de ilgi duyuyor
Fidye yazılımları, Linux sistemleri için önemli bir sorun olarak değerlendirilmiyor. Windows malware ‘KillDisk’in bir Linux çeşidi olan virus, Ukrayna’nın siber güvenlik ajansı CERT-UA tarafından keşfedildi. Bu kötü amaçlı yazılımın çok özel olduğu belirtildi. Ukrayna’daki yüksek profilli finansal kurumlara,devlet kurumlarına ve haber ajanslarına sistemlerine saldırma amacındaydı. Buradaki diğer bir problem, verinin kilidini açmak için program tarafından oluşturulan şifre çözme anahtarının hiçbir yerde depolanmamasıydı. Bu durum, fidye ödenmiş olsun veya olmasın, şifreli herhangi bir verinin kilidinin açılamayacağı anlamına gelmektedir.
Hedef: Akıllı telefonlar
Bugün hemen hemen herkesin bir akıllı telefonu var. Akıllı telefonların çoğunda, bilgisayar korsanlarının ana hedefi olan kişisel ve şirket verileri bulunuyor.
İyi olan şey, kötü amaçlı yazılımın akıllı telefona bulaşması, bilgisayarlardaki gibi otomatik olarak gerçekleşmez. Örnek verecek olursak, telefonu kullanan kişi ancak kendi isteğiyle uygulama yükleyebilir. Yüklediği uygulama bilinen bir uygulama değilse içerisinde virüs barındırabilir. Bu da, virüsün telefona kolayca bulaşmasına neden olabilir.
Akıllı telefonu “güvenli moda” almak, hileli uygulamaların kaldırılmasına yardımcı olabilir veya bazı profesyonel yazılımlar uygulamaları sizin için kaldırabilir. Bunu da başaramazsanız, cihazda kayıtlı tüm verileri “silerek” fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.
Android (Google) işletim sistemi, bilinen kötü amaçlı yazılım sorunlarına iyi tepki veriyor olsa da, cihaz üreticilerinin güncellemeleri işletim sistemlerine dahil etmeleri ve ardından müşterilerine sunmaları biraz zaman alıyor.
Apple Android Kıyaslaması
Apple kullanıcıları sevinebilirler, iPhone’lar Android karşısında çok daha güvenli durumda.
Apple’ın Android telefonlara kıyasla daha iyi performansının nedeni açık kaynaklı yazılım kullanmaması, oluşan sorunlara çok hızlı tepki vermesi ve müşterilerine yeni güncellemeleri gereken zamanda sağlamasıdır.Buna rağmen şimdi ve gelecekte her iki işletim sistemi de %100 koruma altında olmayacak.
Bu nedenle, sık sık yedekleme yapmayı (tüm bilgisayarlarda ve veri depolayan cihazlarda olduğu gibi) öneriyoruz. Yedekleme yaptıysanız, sorun yaşadığınızda verilerinizi yedeklemelerden geri yüklemek verilerinizle hayatınıza kalan yerden devam etmenizi sağlar.
Yedeklemeleriniz işe yaramadıysa ve verileriniz fidye yazılımı tarafından saldırıya uğrayıp şifrelendiyse, hemen Tekniknokta gibi bir veri kurtarma servis sağlayıcısına başvurmalısınız. Durumu daha da kötüleştirebileceğinden, internette bulabileceğiniz herhangi bir kendin yap veri kurtarma yöntemini denemeyin!! Etkilenen cihazınızı kapatmak ve seçeneklerin tam olarak ne olduğunu ve başarılı bir kurtarma ihtimalinin değerlendirmek için bir profesyonelle iletişim kurmak, çok daha güvenli olacaktır.